onsdag 12 november 2014

Valputvecklingskurs

GW & jag har tillsammans med 5 andra syskon börjat en valputvecklingskurs på 4 ggr för Birgitta Staflund-Wiberg i Småland.

Vad skall man göra första året – vad bör man inte göra för att få bästa förutsättningar med sin jakthund?

Upp i ottan och iväg (packade allt utom det ätbara kvällen innan). Vi hämtade upp Lena & Gwyneth i Höör och Mia & Axa i Hästveda och sedan vidare mot Moheda.

Långt som attans att åka men absolut värt det när man har trevligt sällskap i bilen och när det blir en sådan toppendag!

Vi fick börja med att presentera oss och våra hundar så att Birgitta fick en bild av oss. Sedan blev det lite teori innan vi fick ta ut hundarna och gå ut i fårhagen. Vilken mumma alltså för våra valpar med hela "havet" av fårskitar. Inte helt lätt att få valparna att ha kontakt med oss mattar men det gick till slut efter att vi traskat  & traskat runt.

Sedan ville Birgitta checka av om valparna var spontana på vilt och det var de helt klart allihopa, så roligt att se dem leta upp krickorna som Birgitta smugit ut. Att lämna tillbaka viltet till sin matte var lite svårare för vissa, bl a GW ville bära/behålla det lite på avstånd... men jag fick honom att lämna av  så småningom på alla 3 försöken.

I väntan på vår tur

På jakt efter "krickan"

Lite lockande...

... men avlämning i hand!

Ny jakt...

... ny avlämning!

Efter detta så blev det vila för valparna och lunch för oss 2-beningar och efter detta så ville Birgitta kolla av hur valparna vågade och hade förmåga att lösa en svårighet.

Full koll på var kaninen läggs ut

Gäller att hitta rätt väg upp

Inga problem med upptaget

Syns hur mycket roligare kaninen var

Här kunde jag sitta och vänta :-(

Kaninen gillade GW så mycket att den tänkte han minsann inte ge till mig i första taget... men då jag försvann blev han allt lite spak och kom efter i full fart och vad tror ni hände? Jo, jag fick den i handen utan problem. Attans jag tycker att hans avlämningar varit så fina. Men det har ju i och för sig bara varit med dummiesar eller leksak, vilt blev nog lite för intressant. Nästa gång vilt ska presenteras så ska jag ha lina på så att detta inte blir någon stor grej.

Det blev mycket väntan och bara vara, men jag tycker att det klarade GW mycket bra.Valparna var rejält slut i bollen vid det här laget och vi avslutade dagen med en summering. Birgitta var jättenöjd med det hon sett och även hon ser fram emot nästa träff som kommer att gå av stapeln den 10 januari 2015 (hoppas att vintern håller sig i schack).

Nöjd Birgitta
Hela glada gänget!

Innan vi alla skiljdes åt så blev det lite mera snack och lite trimning av Wille & Axa som tillsammans med Gwyneth och GW gjort vänstervarsvdebut. Mer om detta i nästa inlägg.
1 kommentar:

  1. Så rolig kursen lät!
    En alldeles egen kanin... förstår att frestelsen blev stor! Men duktigt av GW ändå tycker jag och snart lär han sig att det är mer lönsamt att lämna den till MOR. Håller tummarna för bra väder i januari!

    SvaraRadera